Zelf een windsurfboard nose protector maken
Het windsurf foilen wordt steeds populairder, en de katapult (het vallen met het windsurf zeil voor op de neus van het board) kan wat vaker voorkomen. Vandaar dat wij op zoek zijn naar een nose protector, hoewel het helemaal voorkomen van evt schade is naar mijn mening niet mogelijk. Ik heb zelf al een tijdje de Surfbent + een nose protector op de mast en giek, maar zelfs dan kun je de neus van de windsurfboard beschadigen, wel is de Surfbent een goede aanwinst om de meeste schade te voorkomen. Dus mijn idee om nog iets extra’s op de neus te maken en ik kwam online de nose protector tegen die op en bij de board past. Deze heb ik zelf gemaakt en hieronder vertel ik hoe ik dit gedaan heb. Let op: dit zal de meeste klappen opvangen, maar het is geen garantie om geen schade te varen. Bovendien is dit de eerste keer dat ik met carbon een nose protector maak, dus het zou kunnen dat sommige stappen makkelijker of beter kunnen. Onderaan deze pagina ook een film met de belangrijkste stappen.
We verkopen ook verschillende nose protectors:
- Board protector voor op de mast >>
- Surfbent nose protector >>
- Nose protector base plate >>
- Zelfklevende nose protector >>
Veel plezier met maken,
Ronald Verriet

Mal maken
We beginnen met het maken van een mal van de neus, zodat we daar de stukjes carbon van kunnen uitsnijden. Dit doen we om met schilderstape de vorm te plakken op de windsurfboard en die plak je op een stuk karton en knip die uit.

Afplakken neus van het board
We gaan de neus van de board afplakken met verpakkingstape, maar om te voorkomen dat er lijmresten op de board blijven, begin ik met schilderstape. (zie film onderaan deze pagina)

Afplakken met verpakkingstape
Na de schilderstape plakken we het nu af met verpakkingstape. Dit doen we zodat er geen epoxy op de windsurfboard komt. (zie film onderaan deze pagina)

Extra bescherming
Hier plakken we wat extra kranten/folders voor bescherming van de board.

Mal aftekenen op plastic
Ik ga 3 lagen carbon lamineren, dus ga ik de mal, die we eerder gemaakt hebben, aftekenen op een stuk dun plastic dat dubbel ligt. Nu weten we ook gelijk hoeveel carbonweefsel we moeten afknippen / snijden.

Carbon weefsel opmaat
Knip of snij het carbon, maar zorg er voor dat je, voordat je gaat knippen, schilderstape op het carbon plakt. Dit knipt beter en dan gaat het carbon niet rafelen. Het afgeknipte carbon komt tussen het plastic.

Mengen Epoxy
Nu gaan we de epoxy en de harder mengen in verhouding (dit verschilt per merk of type). Per carbontype kun je zien hoeveel epoxy je nodig hebt per m2. Om precies de verhoudingen te mengen maken we gebruik van een weegschaal. Na goed roeren, zeker 2 minuten, verdelen we de epoxy op het carbon en doen we het plastic erop en strijken dan met plastic spatel de epoxy zodat het goed verdeeld is.

Uitsnijden van carbon
Nu gaan we het carbon uitsnijden van de eerder afgetekende mallen. Door de 2 plastic lagen is het nu makkelijk om te lamineren door ze bij de neus eraf te halen. (zie film onderaan deze pagina)

Lamineren nose protector
Nu gaan we beginnen met het lamineren van de uitgesneden lapjes carbon op de neus van de board. Een voor een en gebruik hierbij een platte goedkope kwast. (zie film onderaan deze pagina)

Folie
Gebruik folie om de juiste vorm te krijgen. Nu 24 uur of meer laten uitharden.

Folie onderkant
Zo zag het er aan de onderkant uit na de folie strak trekken en plakken.

Carbon los maken
Het losmaken van het carbon was niet makkelijk. Ik had het nu met een snijmes gedaan en daarna de tape weggehaald. Dit ga ik nog uitzoeken hoe dat makkelijker kan.

Carbon aftapen
Getaped wat we gaan zagen. (zie film onderaan deze pagina)

Carbon op maat zagen
Met een hobby zaagmachine heb ik de carbon nose protector op de gewenste maat gezaagd.

Schuren
Gebruik waterproof fijne schuurpapier om de nose protector mooi glad te schuren.

Eva schuim
We gebruiken Eva schuim met een dikte van 2mm, Ethyleenvinylacetaat (EVA) schuim is een materiaal met een relatief hoge dichtheid, en heeft schokabsorberende eigenschappen. Ook neemt dit schuim geen water op en is UV bestendig. Ik gebruik rubberlijm om de Eva schuim te plakken aan de onderkant van onze nose protector. Na 24 laten drogen snij je het overtollige schuim eraf.

Carbon nose protector
Nu is hij bijna klaar. We gaan hem nog in een grijze kleur spuiten en hem op de board lijmen met Sika 11 FC een soort kit, wat ook flexibel blijft en ook weer en schokbestendig is.

Grijs gespoten
Heb de nose protector gespoten met een decor spuitbus van de bouwmarkt, dat vond ik mooi genoeg. Je kan volgens mij de kleur van je board laten scannen en dan de kleur mengen, maar daar zal een ander prijskaartje aan hangen.
Nu is de nose protector helemaal klaar, denk ik wel dat de 2de versie wat mooier gaat worden. En nogmaals dit is een extra bescherming, geen garantie dat je geen schade meer krijgt.