Windsurfen van A tot Z

Wat is windsurfen?

Windsurfen is een water- en windsport die wordt beoefent met een surfplank waarop een zeil is bevestigd. Om het zeil te bedienen wordt een giek gebruikt en zit er een vin onder de surfplank. Voor beginnende windsurfers is in het midden van de plank een zwaard gemonteerd welke voorkomt om af te drijven. Om te kunnen windsurfen zijn geen hoge golven nodig, behalve wanneer het om de variant "waven"gaat. Maar het belangrijkste om te windsurfen is dat er voldoende wind staat, zodat de windsport zo effectief mogelijk beoefend wordt. De wind is te meten met onze windmeters.

Windsurf geschiedenis

Windsurfen is door twee Amerikanen Jim Drake en Hoyle Schweitzer in 1969 uitgevonden. Hun begonnen met het plaatsen van een zeil op een surfplank zodat die veel wind zou vangen. Het windsurfen was ook eenvoudiger dan het zeilsport met zeilboten. Doordat het zeil en de plank makkelijk te vervoeren was dan een zeilboot, kwam het windsurfen in de jaren 70 tot bloei en was in de jaren 80 verspreid over de hele wereld. Een van de eerste windsurfplank was de windsurfer Regatta, die was gemaakt van gegoten polyetheen-kunstof met een schuimvulling. Het windsurf zeil was van dacron zeil-doek en werd over een mast van glasfiber geschoven, De mast bestond toen uit een deel. De giek en het zwaard werd van hout gemaakt. Ondanks dat het windsurf setje erg zwaar was, waren ze toch heel populair. Wind Legends is een windsurf dvd die over de geschiedenis gaat van windsurfen. 

Windsurf accessoires

Windsurfers dragen vaak een wetsuit. Een wetsuit zorgt voor bescherming en warmte. Hoe koeler de lucht en kouder water, hoe dikker de wetsuit en meer bedekt. Vroeger had je een één- of tweedelige wetsuit, tegenwoordig heb je alleen ééndelige wetsuits. Er zijn ook speciale windsurfsurflaarzen of -schoenen voor de windsurfer. De windsurfschoenen hebben veel grip, zijn soepel en bieden bescherming, zowel tegen onderdelen van de plank als tegen stenen op de bodem. Ook dienen ze natuurlijk voor isolatie, waardoor de voeten warm blijven. Ook zijn er natuurlijk windsurf handschoenen, deze dienen ook voor bescherming en warmte. Je hebt verschillende soorten windsurf handschoenen, je hebt ze met korte vingers, lange vingers windsurf handschoenen, lange vingers met open palm en wanten met open palm. De open palm windsurf handschoen combineert de warmte optimalisatie van een handschoen met het gevoel dat je geen handschoen aan hebt, dus geen kramp meer in je vingers. Perfect voor windsurfers en kiters die kiezen voor het gevoel boven de warmte.

Mastvoeten en mastverlengers worden gebruikt om de mast in te plaatsen. Voor de echte windsurf professionals is het zeer interessant om een windsurf GPS in gebruik te nemen, hiermee meet je de snelheid en afstand van je sessie. Deze gegevens kunnen vervolgens weer geupload worden en door andere windsurfers worden bekeken. Deze GPS apparatuur kan veilig gedragen worden in het zogeheten aquapac, dit is een beschermhoes voor uw windsurf GPS. Deze draagt u op uw bovenarm en zorgt ervoor dat er geen water bij uw GPS apparatuur komt.

Een trapeze is ook een veel gebruikte accessoires voor het windsurfen, eigenlijk niet weg te denken! De trapeze bestaat uit een gordel waar een haak aan zit. Op de giek worden aan beide zijden een trapezelijn vast gemaakt, deze trapezelijn komt ongeveer tussen de handen van de windsurfer. Nu de trapezelijnen zijn bevestigd aan de giek kan de windsurfer zijn trapeze haak inhaken, en verlicht op dat moment de belasting van de armen. Er zijn verschillende trapeze, je hebt zit trapeze en heup trapeze. Het gebruik van een trapeze is voor meer gevorderde surfers.