Kitesurfen over kitesurf

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen was en is nog steeds de snelst groeiende watersport wereldwijd. Kitesurfen is een watersport ( en een variant van windsurfen) waarbij de surfer op een kleine surfplank zich laat voort trekken door een vlieger die een kite genoemd wordt. De surfer zit doormiddel een harnas/trapeze met 4 (soms 2) lijnen vast aan de vlieger (kite). Kiter of kitesurfers zijn de benamingen voor een watersporter die aan kitesurfen doen. Kitesurfen is populair omdat het makkelijk te leren is voor jong en oud en door de lifteffect van de vlieger kan een ervaren kiter hoge sprongen maken, het kitesurfen is ook populair omdat er minder wind nodig is dan windsurfen en de kitesurf materiaal is compact dus veel makkelijker te vervoeren dan windsurf spullen of zeilboten. Kitesurfen is ook een snelle watersport, in 2008 om precies te zijn 10-10-2008 werd de magische grens van 50 kts (92,6 km/h) doorbroken door de Fransman "Alex Caizergues met een snelheid van 50,57 kts. De snelheid wordt gemeten doormiddel van een GPS een populaire GPS is de Locosys GT-31.

Geschiedenis van het kitesurfen:

In de jaren 70 waren er een paar Amerikanen op waterski's die ronde parachutes gebruikten om zich voort te trekken. De Nederlander Gijsbertus Panhuise vraagt in 1977 een patent aan voor het voorttrekken van een parachute die is verbonden aan een persoon door middel van een harnas ofwel trapeze. In de jaren 80 komt  Andreas Kuhn uit Zwitserland met een wakeboard  waarmee je twee kanten mee kan varen, Andreas Kuhn gebruikte een paraglider om zich voort te trekken. 

Andreas Kuhn was een van de eerste “kitesurfer” die grote sprongen maakte. In 1984 zagen de gebroeders Dominique en Bruno Legaignoux toekomst in deze vliegersport, dus de gebroeders hebben toen de grondslag gelegd voor de kitesurf-vliegers van huidige kitesurfen generaties. Vervolgens waren ze de grondleggers van de eerste en meest bekende kitesurf merk Wipika. Ze hadden een kitesurf vlieger ontworpen  die vanuit het water kan worden herstart. Ze doen in 1985 en 1986 een aantal verschillende internationale speedsailing evenementen mee met wateski’s en hun kite om de vlieger te promoten. 10 jaar lang zijn ze bezig met het testen en verbeteren van de vliegers voor verschillende sportvlieger doeleinden en ze maakten honderden kites, kitesurf boards, watersport ski’s en zelfs boten. In 1993 werden de eerste kites verkocht.

De Amerikaan Coby Roeseler fabriceert de Kiteski in eind jaren 80 en worden verkocht in 1992. De vlieger was uitgevoerd met carbon stokken en kan worden herstart door de lijnen snel in te rollen (reel bar). Coby Roeseler was ook de eerste die scherp tegen de wind in kon varen door zijn brede waterski, dus nu kunnen ze net als de windsurfers terug surfen waar ze vandaan kwamen. Een tijdje later komt Coby Roeseler met een nieuwe board, dit is een kruising tussen de waterski’s en een windsurfboard.
In 1996 gebruikten de windsurfers Manu Bertin en Laird Hamilton speciale kitesurfboards met Wipika kites, door de windsurfers kreeg het kitesurfen grote media aandacht.

F-one is het eerste merk die start met de eerste speciale kitesurfboards, dit was in 1997. In 1998 is kitesurfen eindelijk gegroeid tot een echte sport en worden in september de eerste competitie gehouden op Maui, deze werd gewonnen door Flash Austin die gesponsord werd door Wipika.

Tot vandaag is het snels groeiende watersport elk jaar komen er duizenden kitesurfers erbij. Wij leveren een aantal leer kitesurf DVD's, de meest verkochte kitesurf dvd's zijn de Kiteboarding Progression:

Ook de kitesurf dvd " Kiteboarding : Theory and Thechniques " is een top kitesurf DVD om te kijken en zeker veel van te leren.

Kitesurf spots :

Hier komt een handige kitesurf spots pagina met alle kitesurf spots over de hele wereld! Over die kitesurf spots hebben we 2 boeken " The Kite and Windsurfing Guide Europa " en " The World Kite and Windsurfing Guide "